Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nova Scotia Duck Tolling Retriver

18. 4. 2008

Výška psa 48-51 cm

Výška feny 45-48 cm

Váha psa 20-23 kg

Váha feny 17-20 kg

Země původu Kanada

Celkový vzhled
Středně velký, silný, kompaktní, harmonický a dosti svalnatý pes, s velkou hbitostí, bdělostí a rozhodností. Mnoho zástupců tohoto plemene dělá trochu smutný dojem, dokud se nedostanou do práce. Pak se jejich vzhled okamžitě mění, je na nich vidět intenzivní soustředění a vzrušení. Při práci vykazují tito retrívři rychlou spěšnou akci, přičemž hlava je v jedné rovině s linií hřbetu a ustavičně se pohybujícím, dlouze ochlupeným ocasem.

Povaha
Velmi inteligentní, velmi učenlivý a je velmi vytrvalý. Jako silný a schopný plavec je talentovaným a schopným aportérem ve vodě i na pevné zemi. Je vždy připravený k rychlé činnosti při sebemenším náznaku nutnosti aportování. Jeho výrazný smysl pro aportování a hravost jsou základy jeho schopnosti kachny.

Hlava a lebka
Je dobře tvarovaná a trochu klínovitá.

Oči
Posazené dosti daleko od sebe, mandlového tvaru a střední velikosti. Oči mají jantarovou nebo hnědou barvu. Výraz je mulý, inteligentní. Orámování očí by mělo odpovídat barvě pysků.

Uši
Trojúhelníkové, středně veliké, nasazené vysoko daleko vzadu na lebce, jsou u nasazení velmi lehce zvednuté. Uši porostlé delšími chlupy na zadní straně záhybu a krátkými chlupy na zakulacených špičkách.

Morda
Široká morda je jen lehce zakulacená, týlní kost nevystupuje a nemá zřetelně tvořené tváře. Optimální míra pro psa je 14 cm mezi ušima, tato šířka se zužuje na přibližně 4 cm na konci nosní kosti. Délka hlavy je asi 23 cm od nosu až k týlní kosti. Rozhodně musí být hlava ve správném poměru k tělu. Mírný stop. Morda zužuje v jasné linii od stopu nosu, přičemž spodní čelist je silná, ovšem nijak zřetelně nevystupuje. Dolní linie mordy probíhá v téměř rovné linii od předního okraje pysku k zadnímu okraji čelistní kosti, přičemž hloubka mordy ve výši stopu je větší než u nosu. Srst na mordě je krátká a jemná. Nos se zužuje od nosní kosti ke špičce, s dobře otevřenými nosními dírkami. Barva nosu by měla být v souladu s barvou srsti nebo černá. Pysky dobře přiléhají, v profilu s lehkou křivkou, ovšem bez otevřeného volného pysku. Skus musí být nůžkový a chrup úplný. Čelisti jsou dosti silné na to, aby mohli nést většího ptáka, nepostradatelná je měkkost tlamy.

Krk
Opatřený silnými svaly a dobře nasazený, středně dlouhý, bez sebemenšího náznaku volné kůže na hrdle.

Trup
Hluboký a doře vyvinutý hrudní koš, prsní kost dosahuje až k loktům, hřbet je krátký a rovný. Horní line přímá, partie kyčlí silné a svalnaté. Žebra jsou dobře klenutá, nejsou sudovitá ani plochá. Mírně povytažené partie břicha.

Přední končetiny
Ramena by měa být svalnatá, lopatka šikmo vzadu a dobře osazená, s ní je spojeno výraszné zátýlí, které přechází v krátký hřbet. Lopatka a rameno jsou přibližně stejně dlouhé. Lokty přiléhají těsně k tělu, nevytáčejí se ven ani dovnitř, pohybují se volně a stejnoměrně. Přední končetiny vypadají jako dva paralelně stojící pilíře, jsou rovné, se silnými kostmi. Střed přední nohy je silný, stojí trochu šikmo. Tlapy opatřené silnými plovacími blánami jsou středně velké, zavřené a kulaté, s dosti kloubovitými prsty a tlustými polštářky. Vlčí drápky se odstraňují.

Zadní končetiny
Svalnaté, široké, rovné a paralelní. Zakřivení přední a zadní nohy je vyrovnané. Stehna jsou velmi svalnatá, přičemž stehno a lýtko je asi stejně dlouhé. Kolenní klouby jsou dobře zakřivené, hlezenní klouby hluboko položené, nevytáčejí se ven ani dovnitř. Vlčí drápky nejsou přípustné.

Ocas
Ocas sleduje v prodloužení velmi lehce se svažující zadek. Je široký u nasazení, hojně porostlý dlouhými chlupy, dosahuje až k hlezennímu kloubu. Ocas musí být nesen pod linii zad kromě případů, že je pozornost nova scotia duck tolling retrívra vzrušena. Pak je přípustné, aby byl ocas nesen vysoko a je zatočený, nesmí se ovšem nikdy dotýkat zad.

Pohyb
V pohybu budí nova scotia duck tolling retrívr dojem síly, švihu a bezstarostnosti. Pohybuje se rychle ku předu. Tlapy by se neměly vytáčet dovnitř ani ven. Běhy se pohybují v přímé linii. Když se krok zrychlí, měl by nova scotia duck tolling retríve běžet s tlapami téměř v jedné linii, přičemž linie hřbetu zůstává rovná.

Osrstění
Byl vyšlechtěn, aby aportoval z ledové vody. Proto musí mít dvojitou srst, která odpuzuje vodu. Ta je středně dlouhá a měkká s ještě měkčí hustou podsadou. Srst musí být lehce zvlněná na hřbetě, jinak je ovšem hladká. Někdy se u zimní srsti objeví dlouhé volné vlny v oblasti hrdla. Delší srst na hrdle, za ušima a na zadní straně stehen a lýtek je měkká. Přední končetiny jsou mírně porostlé delší srstí.

Zbarvení
Barva vykazuje různé odstíny červené nebo oranžové, přičemž delší srst a spodní strana ocasu je barevně světlejší. Obyčejně existuje přinejmenším jedna z následujících bílých skvrn - na špičce ocasu, tlapách (nesmí ovšem dosahovat výše než doprostřed přední nohy), hridu a čele. Nova scotia duck tolling retrívr, který je jinak vysoce kvalitní, nesmí být hodnocen níže jen kvůli bílé skvrně. Pigmentace nosu, pysků a okrajů očí má mít masitou barvu, stejný tón srst nebo černou barvu.

Vady
Hodnocení by mělo být přesně v poměru ke stupni odchylky. Předkus Příliš krátký ocas, podlomený nebo zatočený nad hřbetem a dotýkající se hřbetu. Nedostatečná pevnost u dospělého nova scotia duck tolling retrívra. Sbíhavá nebo rozbíhavá linie hlavy. Náhlý stop. Velké kulaté oči. Nos, okraje očí a oči v jiné než předepsané barvě. Výrazně růžový nos. Roztažené nebo tenké tlapy, prošlápnutý střed přední nohy. Otevřená srst. Zkřivený nebo klesavý, hřbet, ochablé kyčelní partie. Ocas nesený při pohybu pod linii hřbetu. Diskvalifikující vady Bílá na ramenou, okolo uší, na zadní straně krku, na hřbetě nebo na bocích. Stříbrná srst, šedý nádech v srsti, černá místa v srsti. Nedostatečné plovací blány mezi prsty. Předkus, křížový skus. U dospělých psů jakákoliv známka plachosti. Různobarevný nos (Wechselnase). Podkus větší než 3 cm. Jakákoliv jiná barva než odstíny červené nebo oranžové.